Terug

Brug op implantaat

carel caporal

Ik zou graag informatie wensen hoe zeker te stellen dat een brug op een implantaat (4-kroons - kiezen) juist gemaakt wordt. Ik heb een aantal tandartsen in de kennisenkring maar geen tandtechniekers. Ik heb nu een aantal malen pech gehad met breuken in deze brug en de praktijk bij wie ik in behandeling ben is prima m.b.t. het willen repareren van de bruggen. Vanwege garantieaspecten komt deze praktijk echter steeds weer bij dezelfde technieker uit. Wat opvalt is dat zeer aanzienlijke delen van het porcelein (schuin boven of boven) van de brug afbreken. Als gevolg van gesprekken met de tandartsen 'kennisen', is er twijfel ontstaan m b t de kwaliteit van de brug en wel op de volgende punten:

  • o Wordt het meest sterke porcelein materiaal gebruikt (blijkbaar zijn er ontwikkelingen op dit gebied)?
  • o Wordt de metalen basis structuur hoog genoeg opgebouwd of wordt teveel porcelein gebruikt boven op de brug waardoor er druk ontstaat op proceleinen delen welke niet door de metalen (onder-)structuur gesteund worden welke er (vlak) onder aanwezig zou moeten zijn?
  • Vergeeft u de leken taal svp.
  • Mijn doelstelling is dat i p v nieuwe bruggen te plaatsen we de oorzaak grondig in beeld hebben en wegnemen. Daar zou een ieder mee gebaat moeten zijn. De dialoog op dit punt blijkt echter moeilijk te zijn.

Zoudt u mij kunnen helpen? Ik zou het bijzonder waarderen.


2 Antwoorden

Antwoord van Tandprothetische Praktijk Henk Nouwens

Helaas kan ik uw vraag niet beantwoorden, wij werken niet met kroon en brugwerk. 

Succes.

 


Antwoord van MDC

Er zijn vele soorten porseleinen met verschillende sterktes (flexural strengh)

Breuk van porselein heeft waarschijnlijk niets met een foute sterktehiervan te maken.

Oorzaken worden eerder gezocht , zoals u al stelt, in onvoldoende ondersteuning van de onderstructuur.

Ook kan de hechting van het porselein aan de onderstructuur onvoldoende zijn maar dit is te complex om uit te leggen zonder te weten met welke techniek we te maken hebben en  zonder de breuk van het werkstuk te kunnen aanschouwen. Als de breuk elke keer ontstaat bij dezelfde technieker dan ligt het voor de hand dat er ergens een foutje is geslopen in het productieproces van de bruggen.

Als laatste kan ook breuk onstaan door verkeerd voorbereiden van de tandarts. Er word weleens vergeten om de totale mond in ogenschouw te nemen alvorens een brug te indiceren. Als er bijvoorbeeld  in een mond geen hoektandgeleiding aanwezig is en de curve van de molaarstreek ook negatief is dan kan er zoveel spanningen op de nieuwe brug komen dat porseleinbreuk  een aannemeijk risico is.    

 

mvg Milo Bakker